Min start som baker var egentlig litt tilfeldig, da jeg i 2016 ble spurt om å bake bryllupskaken til en venninne av søsteren min. Jeg måtte gå noen runder med meg selv for å finne ut om jeg kunne takke ja til oppdraget og spurte min mor og far om de ville hjelpe meg litt. De svarte selvfølgelig ja! Da var det bare å lære seg det man trengte for å lage en sånn kake. Jeg startet med YouTube og der fant jeg blant annet videoer om å lage roser. Etter flere timer med forskjellige videoer var det bare å kjøpe inn utstyr og begynne å øve. Jeg hadde sett på videoer for å lære hvordan man trekker en kake, men hadde ikke øvd på det før jeg sto der og skulle trekke en bryllupskake!
Men det gikk bra, så da var det bare å fortsette! Jeg opprettet en Facebook-side og plutselig tikket bestillingene inn. Nå har jeg også fått et flott baksterom i kjelleren hjemme. Der svinger også min mor kjevle, og baker lefser og flatbrød, etter god gammel tradisjon med kokte, malte poteter, fra Ulmo gård på Selsverket.
Jeg er veldig inspirert av USA når det kommer til kaker, og særlig den fantastisk amerikanske oppfinnelsen fondant. Fondanten er lett å jobbe med og egner seg derfor godt til pynten. Jeg anbefaler oftest marsipan som trekk, da det ikke blir like søtt, men noen liker ikke marsipan eller tåler ikke mandler, og da kan fondant være et godt alternativ.
Jeg lar meg også inspirere av fantastiske amerikanske kreasjoner, særlig temakaker og 3D kaker. Selv om jeg ikke har ambisjoner om å få til de største og mest prangende kakene, er jeg alltid klar for en utfordring!
Det har blitt flere bryllupskaker og dåpskaker. Jeg har fått prøve meg på 3D-kaker og temakaker. Dette synes jeg er veldig morro! Jeg sa jeg ville ta med meg kake til tremenningen min sin konfirmasjon og spurte hans mor hva jeg skulle finne på. Hun sa at "han ønsker å bruke konfirmasjonspengene sine på en slange, er dette noe du kunne fikse tror du?" Vel, ja det må vel la seg fikse det. Etter 4,5 kg kake, ca 2 kg marsipan og mange timers maling ble jeg ferdig og kaken var klar til den lange turen til Evje. Der ble den møtt med konfirmantens lange fjes og han spurte, "kan jeg legge ut bilde av DEN KULE KAKA??". "Ja, det er jo klart, det er din kake!"
Oppskrift fra min mormor.
Vi prøver å ta vare på tradisjonsbaksten samtidig som vi prøver oss på mye nytt. Det var ikke mange her i området som hadde hørt om Gule bomber før jeg begynte å bake dem til vårt første julemarked, men nå har dette blitt en bestselger til jul!
Jeg har samlet en del gamle oppskrifter på tradisjonelle julekaker som er vanlige i Gudbrandsdalen. Oppskriftene har jeg blant annet fått fra min mormor. Siden min farmor er fra Rendalen finner du også Sirupstynnkake på min liste over tradisjonsbakst, bakt etter oldemors oppskrift.
Glutenfritt
Jeg tilbyr også glutenfrie kaker. Min besteveninne gjennom 20 år har cøliaki, og jeg har lært meg masse om dette. Mine julekaker som logisk sett skal være glutenfri, blir bakt for å være helt 100% glutenfrie! MEN helt vanlig kokesjokolade inneholder spor av gluten. Så her tilkommer det ett tillegg for å få den helt glutenfri, da helt glutenfri sjokolade er en del dyrere.